Üres a kosara

Üdvözöljük az Inter Crown Europe Zrt. weboldalán.

vagy

Ubiquiti UF-OLT és UF-Nano a kézben - gyorsteszt

A címben látható gyorsteszt nem „in vitro” sebességmérést jelent, hanem Mi arra voltunk kíváncsiak a Ubiquiti OLT és ONU eszközök esetében, hogy igaz-e az Ubiquiti állítása:

"Optikai hálózat beállítása mostantól annyira könnyűvé válik, mintha egy mobiltelefont konfigurálnánk. Búcsút mondhat a parancssornak, a kezelési útmutatóknak, és a fizetős supportnak. Bemutatkozik az UFiber OLT – a mindenki által könnyen használható optikai megoldás."

 

Ezután a szokatlan mondat után a UFiber család legújabb tagjait, a UF-OLT és UF-Nano GPON eszközöket komoly érdeklődés kezdte övezni, érthető okokból. Az elképzelésük szerint egy plug&play megoldással könnyítenék meg a felhasználók életét, vagyis a nagy újítás a konkurens megoldásokkal szemben a könnyű, részletes GPON eszközkonfigurációs ismereteket nem igénylő, CLI eszköz-regisztrációs módszereket automatizáló GPON család piacra dobása. Tapasztalataink alapján az UF-OLT beüzemelése valóban gyors és egyszerű, elég ha annyit megjegyez a felhasználó, hogy az OLT és ONU összekötésére SC/APC végződésű PLC osztót (splitter) használjon. Ez biztosítja majd a szükséges csillapítást is (csillapítás nélkül tönkre tehetjük az eszközökben a fotodiódát). Egy PON portra akár 128 eszközt is oszthatunk, így a 8 port összesen akár 1024 klienst is kiszolgál egyidejűleg. Uplinknek 2db SFP+ port (10Gbit) áll a rendelkezésünkre. Az UF-OLT boot elég hangos folyamat volt, a ventilátorok kezdetben fordulatszabályozás nélkül maximumon pörögtek, majd kb. 60 mp elteltével a zajtszint jelentősen lecsökkent. A PON1 portba Ubiquiti UF-GP-B+ modult és egy 8-as splittert használtunk, ehhez kapcsoltuk a nevéhez hűen igen picire sikerült UF-Nano CPE eszközt. Ezután jött a plug&play varázslat, a CPE eszközön látható földgömb ikon 4-5 másodperc elteltével…

máris zöldre váltott és az eszköz csatlakoztatott állapotban megjelent az OLT webes felületén is, használatra készen. Ennyi volt a sikeres kliens csatlakoztatás.

A videós szemléltető Instagram és Facebook oldalunkra kattintva nézhető meg.

 

“Triple-Play” szolgáltatások

Az UFiber platform teljes mértékben támogatja a VLAN-okat, ami lehetővé teszi a "Triple Play" (internet, TV, telefon) szolgáltatást is a GPON-t használó ügyfelek számára. A topológia egy útválasztóból áll, mint pl. az EdgeRouter Infinity konfigurált VLAN-okkal, plusz az UFiber OLT és az UFiber Nano G, valamint a tartozékok és a megfelelő beállítások.

(VLAN képforrás: Ubiquiti)

A részleteket átugorva röviden elmondható, hogy ONU profilok használatával érhetjük mindezt el, amelyek az OLT felhasználói felületén vagy UNMS használatával hozhatók létre. Az UNMS-ről bővebben hamarosan. A különböző profilok alkalmazásával eltérő internetes szolgáltatáscsomagokat hozhatunk létre, megfelelő sávszélesség korlátozással a szolgáltatási terveinknek megfelelően.

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy az ígértnek megfelelően egy kész megoldást kaptunk, az eszközök csatlakoztatása után minden automatikusan történt, nekünk csak annyi teendőnk maradt a végére, hogy a kliensünket a megfelelő VLAN-okkal tagelve szolgáltassunk.

Az UF-OLT és UF-Nano már megvásárolható nálunk, kedvező ajánlatunkért keresse kollégáinkat elérhetőségeinken vagy használja webshopunkat.